Piramida zdrowego żywienia.

Instytut Żywności i Żywienia zaproponował nową piramidę zdrowego żywienia. Jest ona modyfikacją tej istniejącej z 2009 roku i jej podstawę stanowią warzywa i owoce. Odzwierciedla ona światowe doniesienia naukowe, dotyczące faktu spożywania warzyw i owoców w ilości stanowiącej połowę zjadanej żywności. Pamiętajmy, że warzywa dostarczają ogromnej ilości składników odżywczych- witamin, mikroelementów a zawarte w nich związki bioaktywne wpływają ochronnie na układ krążenia i układ nerwowy ,a na pewno nie znajdziemy ich w suplementach diety. Należy spożywać warzywa do każdego posiłku. Przy obiedzie powinny one zajmować połowę talerza, mogą być surowe, gotowane, na parze, duszone. Między posiłkami sięgajmy po owoce jako zdrową i smaczną przekąskę. Sięgajmy również po produkty zbożowe, pełnoziarniste, , kasze, makarony ( oczywiście al dente ), jogurt i kefir ( oczywiście naturalny) no i nie zapominajmy o rybach. Na szczycie piramidy umieszczono orzechy i dołączono zioła. Zwrócono również uwagę na korzystny wpływ herbaty i kawy na nasze zdrowie. Natomiast zdecydowanie bardziej podkreślono konieczność wykluczenia soli i cukru, co jest akurat zgodne z zaleceniami WHO. Nie zapominajmy również o aktywności fizycznej odpowiedniej do naszego wieku i możliwości i pamiętajmy, że zdrowe żywienie nie jest wcale trudne.