Zioła stosowane w stomatologii

Żyjemy w czasach, w których jesteśmy skazani na obecność środków chemicznych w żywności, kosmetykach
i lekach. Wpływają one na dłuższy okres ważności produktu, a także polepszają smak i gwarantują piękny kolor. Stosowane są w celu ograniczenia rozwoju bakterii, pleśni i grzybów. Chronią również produkt przed wtórnym zanieczyszczeniem w trakcie pobierania
z opakowań. Należy zwracać baczną uwagę na ilość spożywanych konserwantów, ponieważ są one szkodliwe dla zdrowia. Ich nadmiar może skutkować problemami z układem pokarmowym , nerwowym, a także alergią.

Pamiętajmy, że ziołolecznictwo ma wielowiekowa tradycję, a wpływ ziół na nasz organizm jest znany i uznany przez największe medyczne autorytety.

Szałwia, rumianek, tymianek, dziurawiec, mięta, nagietek, kora dębu a także wiele, wiele innych ziół ma zbawienny wpływ na stan naszej jamy ustnej.

Dlatego, pamiętajcie, proszę, o zapytanie swojego stomatologa o pasty
i płukanki wolne od konserwantów. Produkty ziołowe działają w sposób delikatny i skuteczny, a umiejętnie stosowane mogą być nieocenionym środkiem profilaktycznym i leczniczym.